26 januari: Australië-dag

De Australische vlag is overal te vinden vandaag!

De Australische vlag is overal te vinden vandaag, zoals hier in de supermarkt.

Het is vandaag Australië-dag. Vandaag herinneren we hier de aankomst van de eerste Britse vloot in 1788, waarmee de Britse kolonisatie van Australië begon. De oorspronkelijke bevolking, de Aborigines, noemen het begrijpelijkerwijs Invasie-dag.

Het is de dag waarop de lintjesregen hier plaatsvindt en ook wordt de Australiër van het jaar gekozen; en er is een toespraak van Kevin Rudd, de minister-president. Zo staat in de Engelstalige Wikipedia te lezen.

Kevin Rudd bood vorig jaar openbaar excuus aan aan de Aborigines, dat was een bijzondere dag, vonden wij zelf, omdat het een duidelijke stap richting verzoening was. We hebben hier trouwens pas de film Australia in de bioscoop gezien, het was een mooie film over de geschiedenis van Australië, waarin dat excuus ook genoemd wordt.  Zeer de moeite waard!

De nieuwe Australiër van het jaar, dhr. Mick Dodson zegt dat Australië-dag van datum moet veranderen omdat 26 januari de oorspronkelijke bevolking isoleert.

Dodson, leider van de Aborigines, werd zondagavond buiten het Parlamentsgebouw in Canberra benoemd tot Australiër van het jaar.

Wij hebben geen vastomlijnde plannen voor vandaag, maar zullen deze dag zeker gebruiken om te ontspannen en God te danken dat we mogen wonen in dit mooie en bijzondere land. Het geeft ons een soort Koninginnedag-gevoel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s