Update bosbranden Victoria (3)

Met 23 bosbranden die nog steeds bestreden worden is het onzeker hoelang deze tragedie van de Victoriaanse bosbranden zich zal voortslepen.

Het lijkt in ieder geval een heel complex geheel. Vandaag werd bekend gemaakt dat de autoriteiten meer doden verwachten te vinden in Marysville. Ook is er asbest gevonden dat is vrijgekomen, en dat vertraagt uiteraard het hele proces.

Vannacht was het koud en ook vandaag wordt het waarschijnlijk geen 20 graden. Je vraagt je af hoe de mensen in de tentenkampen het maken.

Minister-president Kevin Rudd beloofde gisteren dat er steen voor steen herbouwt zal worden. De Australianen zijn echte doorzetters. ’t Is een moeilijke situatie en we hopen dat de wind gaat liggen, zodat de vuren gedoofd kunnen worden.

Er is hier al 22 miljoen Euro binnen bij het Rode Kruis. Opvallend, zo zegt het Rode Kruis, zijn de vele donaties via de website en via de telefoon (meer dan 176.000 maar liefst).

De omslag van de krant The Age heeft vandaag foto’s van omgekomen mensen en er staat als kop boven, heel terecht: Ons grootste verlies. Wat een verdriet, en wat een zorg. 5000 mensen die hun huis verloren en op slag dakloos zijn geworden.

Veel mensen werden overvallen door de brand die met wel 60 km/u door dorpen raasde. Het geluid wordt omschreven als de startende motoren van een Boeing 747. En een overlevende zei dat het was alsof ze door Hiroshima rende. Anderen hebben het over een regen van vuur.

De contrasten zijn groot, zo is er een vrouw van 99 die de bosbranden van 1939 en 1983 heeft overleefd, die gelukkig ook nu het heeft overleefd omdat ze op tijd vertrok uit King Lake; maar ook is er bijvoorbeeld een meisje van drie, die is omgekomen.

Het zal nog waarschijnlijk een hele tijd duren voor de volle omvang van deze nationale ramp duidelijk is. Gelukkig doen velen hier wat ze kunnen, zoals het eerder genoemde Rode Kruis, het Leger des Heils, en ook veel andere organisaties, zoals ook onze eigen kerk, waar zondag onder andere een inzameling wordt gehouden ten behoeve van de vele getroffenen.

Het ziet er niet naar uit dat het gaat regenen, wat zou helpen bij het blussen van de ruim 20 overgebleven branden. Maar we hopen en bidden voor rustig en niet te warm weer, zodat de brandweerlieden op een effectieve hun werk kunnen doen.

Met ons gaat het gelukkig goed. Maar een en ander laat je niet onberoerd!

Voor het laatste nieuws kun je onder andere terecht op de website van Yahoo / Channel 7.

Advertenties

2 thoughts on “Update bosbranden Victoria (3)

  1. Rob Haster schreef:

    Goeie grutten, mensen, da’s echt heftig. Gelukkig dat jullie safe zijn, maar het land moet inderdaad een groot verlies doorstaan. Wat een verdriet. Waar de Nederlander zijn vijand ziet in het water, is het bij jullie een ander element… Ik wens jullie veel wijsheid en fijngevoeligheid toe. Het zal ongetwijfeld gebeuren dat jullie soms de arm zijn die God op iemands schouder legt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s