Wat is Korte Golf radio?

Korte Golf radio van Blokker

Korte Golf radio van Blokker

Bij HCJB zenden we alweer bijna 80 jaar uit via de Korte Golf. Veel mensen kennen de FM van radio en waarschijnlijk ook de Middengolf of AM-Band. Maar voor de ontvangst van onze HCJB-uitzendingen heb je een speciale radio nodig, een zogenaamde -je raad het al- Korte Golf radio.

Het bijzondere van Korte Golf is dat het signaal niet wordt tegengehouden door bergen of afstanden omdat het gebruik maakt van de ionosfeer. Ook is het praktisch onmogelijk de uitzendingen te verhinderen.

Wanneer andere media als de krant, het internet en FM radio worden afgesloten, zoals in sommige landen die we bereiken soms gebeurd, komt Korte Golf ongehinderd binnen.

Zo blijven mensen toch op de hoogte van datgene wat er in de wereld gebeurt, en kunnen ze luisteren naar onze bemoedigende programma’s voor gezinnen en onze tips in onze programma’s over gezondheidszorg en de liefde van God die we allemaal zo nodig hebben van dag tot dag.

Soms kun je in Nederland of België heel eenvoudig aan een goedkope Korte Golf radio komen. Zo kocht ik er één, in juni 2007 voor ons vertrek naar Australië bij de Blokker, voor maar 8 Euro.

Je kunt de ontvangst trouwens sterk verbeteren door een fijn 5-10 meter lang metalen draad aan de antenne te verbinden, naar buiten, bijvoorbeeld langs de schutting (hoeft niet hoog te zijn). Ook helpt het wanneer je ’s avonds luistert als het donker is, dan verbetert de ionosfeer.

Advertenties

2 thoughts on “Wat is Korte Golf radio?

 1. Kijk, da’s leuke informatie. Dat schept bij mij een wat beter beeld waar jullie mee bezig zijn. Tegelijkertijd een lesje natuurkunde (wat was ook al weer de ionosfeer?)..
  Dank je wel. Enne… zijn de wolken bij jullie echt zo blauw als de foto’s laten zien? Bijzonder is dat dan! Mag ik er ééntje downloaden en “iets” mee doen?
  Groet!

 2. @Rob, hartelijk dank voor je reactie! ‘k Heb net een link geplaatst in de blog naar ionosfeer op wikipedia.

  Wat betreft de wolken -heb ik nagekeken- mijn camera staat nu beter ingesteld, bedankt voor de tip!

  Je mag zeker mijn foto’s gebruiken, daarvoor zet ik ze op internet.

  Groeten vanuit the Great Southland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s