Korte Golf-Radio; speciaal!

Het bijzondere aan Korte Golf-radio is het feit dat het uitzendingen op grote afstand mogelijk maakt. Een Korte Golf-radio stelt je in staat radiostations te beluisteren aan de andere kant van de wereld.

Hoog boven het aardoppervlak op 65-480 kilometer hoogte bevindt zich een laag met ionen, electrisch geladen atomen en moleculen. Deze laag wordt de ionosfeer genoemd. De meeste radio-signalen worden door de ionosfeer geabsorbeerd door de ionosfeer, of gaan er dwars doorheeen en bereiken de ruimte. Korte Golf-signalen gedragen zich echter anders. Zij worden afgeketst door de ionosfeer. Ze worden zelf zo sterk dat ze zelfs terugkomen op aarde, mogelijk op duizenden kilometers afstand van waar ze worden uitgezonden. Wanneer de radio-golven het aardoppervlak opnieuw raken, gaan de meesten voor een tweede keer naar boven en worden dan opnieuw afgebogen door de ionosfeer. Dit kan wel drie of vier keer gebeuren, soms zelfs vaker. Hierdoor gaat het radio-signaal onder de ideale omstandigheden de hele wereld rond.

Hierdoor kan het voorkomen dat je in Nederland of België op je Korte Golf-radio kunt luisteren naar HCJB Global Voice Australia, het station waarvoor wij werken.

De informatie in deze blogpost is gebaseerd op het boekje: An Introduction to Shortwave Radio, een uitgave van HCJB Global Voice.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s