HCJB stopt met Korte Golf-radio vanuit Ecuador

Radiozender HCJB Global Voice vervroegt einddatum kortegolf-uitzendingen vanuit Ecuador

De einddatum voor de internationale uitzendingen van Radio-station HCJB in Ecuador is vervroegd terwijl de christelijke radio-organisatie nieuwe strategieën vaststelt voor de toekomst.

-Video van verstelbare Korte Golf-antenne in Pifo

Vooruitlopend op de opening van de nieuwe luchthaven van Quito in de buurt van het  internationale zenderpark van het station, in Pifo, hebben stafmedewerkers bijna alle antennes en uitzendmasten ontmanteld, op 14 na. Het einde van de huidige kortegolf-uitzendingen in het Portugees, Spaans, Duits en inheemse talen, waaronder Quichua was eerder al aangekondigd voor uiterlijk 1 april 2010. Deze internationale uitzendingen zullen nu stoppen tussen september en november 2009.

Graham Bulmer, HCJB Global’s directeur voor de regio Latijns-Amerika, zegt mbt de aankondiging van de eerdere sluitingsdatum van Pifo, : “Deze ontwikkeling is spannend voor ons, aan de ene kant is er onzekerheid, aan de andere kant een kans te groeien in ons geloof en het bepaald ons hopelijk bij onze afhankelijkheid van God. Wij geloven dat Hij ons leidt. Wij staan met open handen en willen weten wat God van ons verwacht als rentmeesters van de rijkdommen van Zijn koninkrijk. ”

De sluiting van het zenderpark in Pifo zal van invloed zijn op HCJB’s uitzendingen in de Quichua-taal. Enkele van deze programma’s op de kortegolf zullen worden voortgezet op lokale Middengolf- en FM-zenders. Er wordt tevens gekeken naar de mogelijkheid om HCJB-2, het 37-jaar oude FM-station in Guayaquil (Ecuador’s grootste stad), over te dragen aan lokale partners.

De nieuwe strategie van de zendingsorganisatie HCJB Global, begonnen in de jaren 90 van de vorige eeuw, is om de nadruk die in Latijns-Amerika lag op Korte Golf-radio te verleggen naar het zogenaamde “radio planting” oftewel -in gewoon Nederlands- de ondersteuning van lokale organisaties bij het verwezelijken van hun droom om een christelijk radio-station op te zetten. Tot nu toe zijn meer dan 300 lokale zenders wereldwijd op deze manier geholpen, waarvan zo’n 60 in Latijns-Amerika. HCJB Global wil tevens haar radio-trainingen in de latijns-amerikaanse regio verder uitbreiden.

“De manier waarop mensen naar media luisteren is veranderd,” zei de president van HCJB Global,  Wayne Pederson. “Dus we hebben de mogelijkheid om om onze programma’s op andere manieren ter beschikking te stellen, zoals bijvoorbeeld via satelliet, internet en via podcasting. Het sluiten van de kortegolf-zenders in Latijns-Amerika is een strategische stap omdat het aantal opgezette lokale FM-radiostations in de regio en wereldwijd toeneemt. Deze stations worden bemand en geprogrammeerd door plaatselijke gelovigen die hun eigen gemeenschap en cultuur het beste kennen. ”

Pederson vertelde het personeel onlangs dat Corrientes -een nieuw initiatief- een hoge prioriteit voor de zendingsorganisatie heeft binnen Latijns-Amerika. De Corrientes-bediening start in oktober. Het samenwerkingsverband binnen Corrientes bestaat uit meer dan 10 verschillende christelijke organisaties en beoogt opleiding van Latijns-Amerikanen voor beroepsgericht zendingswerk over de hele wereld.

Bron: hcjb.org

Goed is in dit verband te vermelden dat HCJB Australië dagelijks blijft uitzenden via de Korte Golf in 20 verschillende talen per week, gesproken in Azië. In de nabije toekomst hopen we de uitzendingen zelfs verder uit te breiden wanneer ons nieuwe zenderpark in Kununurra, Westelijk Australië, eenmaal klaar is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s