Het nut van Korte Golf radio (2)

96 meter hoge masten wachten op Korte Golf antenne

96 meter hoge masten van HCJB Australie wachten op Korte Golf antenne

In ons werk wordt ons regelmatig de vraag gesteld: “Is Korte Golf radio zinvol in de 21e eeuw?”. Als je in Nederland of België woont of een ander westers land, dan kun je je wellicht nauwelijks voorstellen dat het uitzenden via Korte Golf radio nog steeds zin heeft.

Wij beschikken namelijk in onze landen over internet, live streaming, podcasting, satelliet-zenders, televisie en FM en MW radio. We hebben geen echte behoefte aan Korte Golf radio; het is zelfs moeilijk een Korte Golf radio te vinden. Toch zijn er afgelegen gebieden op deze wereld waar internet en mobiele telefoon nog altijd niet beschikbaar zijn.

Hoe kunnen we de effectiviteit van Korte Golf Radio meten in ontwikkelingslanden? Dat is inderdaad geen eenvoudige opgave. Maar we kunnen wel kijken naar statistische gegevens van internationale organisaties zoals de UNESCO die aangeeft dat 1 miljard mensen wereldwijd niet kan lezen of schrijven. Die mensen zijn dus in belangrijke mate van radio afhankelijk is voor nieuws en andere informatie.

De nationale vereniging van Korte Golf zendgemachtigden in de VS schatten bijvoorbeeld dat minder dan 1% van de Australische bevolking naar Korte Golf radio luistert, maar in Afrika en Azie ligt dit aantal ergens tussen de 5 en de 30%. Dat betekent dat als 5% van de 2 miljard mensen in deze landen naar Korte Golf radio luisteren, het gaat om een publiek van 50 miljoen mensen.

De BBC in Londen schatten dat wereldwijd 107 miljoen mensen naar hun uitzendingen via de Korte Golf luisteren. Hiervan wonen 54 miljoen luisteraars in Azie en de Stille Oceaan en ze gaan uit van 5.9 miljoen luisteraars naar de BBC via de Korte Golf in Afghanistan. Ze zeggen ook dat hun luisterpubliek is gegroeid met 7 miljoen sinds 2006. Uit hun onderzoek blijkt dat radio nog steeds het meest vertrouwde medium is voor nieuws en informatievoorziening.

Zelf sprak ik in 1996 met luisteraars naar Radio Nederland Wereldomroep (RNW) in Guatemala die me vertelden dat de Korte Golf-uitzendingen van RNW hen hielpen aan objectieve nieuwsvoorziening. Zeker tijdens de burgeroorlog die tot eind 1996 duurde was daar volop behoefte aan in Guatemala.

In Oost Afrika wordt volgens de BBC door 90% van de mensen dagelijks naar de radio geluisterd, in vergelijking tot 40% die dagelijks de krant leest, 34% die mobiele telefoons gebruikt, 5% gebruikt het internet en bijna niemand kijkt daar TV. Het gebruik van Korte Golf radio neemt niet af, maar verandert.

Een aantal andere getalletjes:

  • De wereldbevolking bedraagt nu zo’n 6.5 miljard – meer dan verdubbeld in 50 jaar.
  • 25% van de wereldbevolking leeft zonder electriciteit.
  • 17% heeft onvoldoende beschikking over drinkwater.
  • 40% beschikt niet over adequate sanitaire voorzieningen.
  • Meer dan 80% van de wereldbevolking left van minder dan US$ 10 per dag.
  • 15% was aan het begin van de 21e eeuw niet in staat een boek te lezen of hun naam te schrijven.
  • Meer dan 50% heeft nog nooit een telefoongesprek gevoerd.

Dus, is Korte Golf radio nog effectief? Wij geloven vast en zeker van wel! In de komende jaen is er nog volop reden om door te gaan met Korte Golf radio. Daarom willen we ons inzetten om mensen onder andere te leren hoe ze aan een betere gezondheid kunnen werken, we willen hun Engelse les aan blijven bieden. Tevens hopen we dat ze door onze uitzendingen kennis zullen maken met een God die van hen houdt.

Daarom maakt HCJB Global Voice Australia ook haast met het afronden van de werkzaamheden aan ons zenderpark, zodat we Azie en de eilanden in de Stille Oceaan beter kunnen bereiken met een sterk en helder signaal.

Bron: HCJB News, oktober 2009 (in het Engels)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s