Recept ANZAC koekjes

ANZAC koekjes (cc) Ruth Dutton; Flickr

Vandaag is een bijzondere dag in de geschiedenis van Australië en Nieuw-Zeeland. De landing van de soldaten in Gallipoli in Turkije in 1915 wordt herdacht en tevens alle gevallenen in oorlogsgebieden wereldwijd. Het ANZAC-leger van Australië en Nieuw Zeeland vocht in de Eerste Wereld-oorlog ook onder andere in Ieper, België. Daarover kwam onlangs trouwens de indringende en aangrijpende Australische film “Beneath Hill 60” uit.

De soldaten kregen van het thuisfront onder andere koekjes opgestuurd die naderhand ANZAC-koekjes zijn gaan heten. Ze zijn nog steeds populair en worden in de winkel verkocht, zeker rond ANZAC-dag. Het is een heel eenvoudig recept en de koekjes blijven luchtdicht verpakt lange tijd goed, dus ze waren prima geschikt om op te sturen naar de soldaten.

Hieronder volgt het recept:

Ingrediënten:

  • 1 kopje havermout
  • 1 kopje bloem
  • 2 eetlepels stroop
  • 3/4 kopje geraspte kokos
  • 125g boter
  • 1 kopje suiker
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kokend water

Bereidingswijze:

Meng de havermout, gezeefde bloem, suiker en kokos.

Meng de boter en de stroop in een pannetje en roer terwijl het op een laag vuur totdat het helemaal gesmolten is.

Roer de bakpoeder in kokend water, voeg de gesmolten botermix toe en vermeng het met de droge ingrediënten.

Maak kleine bolletjes van de mix en plaats ze op een licht ingevette ovenplaat; laat ruimte voor het uitzetten van de koekjes.

Verwarm de oven nu voor naar 200°C. Bak de koekjes in een oven voor 15 minuten tot ze goudbruin zijn.

Haal de koekjes na het bakken direkt voorzichtig van de bakplaat en laat ze elders afkoelen.

Het is belangrijk de koekjes in een luchtdichte trommel te bewaren.

Dit recept is goed voor ca. 35 koekjes.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s