Inburgeren in een nieuw land

Inmiddels woon ik alweer bijna 15 jaar in het buitenland. Het verrijkt je leven, dat is zeker. Tegelijkertijd vraagt het heel wat aanpassingsvermogen. Zomaar wat observaties over verschillen die ik hier in Australie als Nederlander heb aangetroffen in de afgelopen vier jaar:

Hier in Australie is er geen Brinta, maar we hebben wel Weetbix hier. Becel heet hier Flora. Er wordt historisch gezien hier veel meer thee dan koffie gedronken, maar in Melbourne bestaat inmiddels een echte koffie-cultuur. We drinken hier Nescafe, omdat dat nu eenmaal veel goedkoper is dan verse koffie. Ook is er maar weinig drop te krijgen hier, maar dat wordt goedgemaakt door een overvloed aan vooral Cadbury chocolade. En vraag een Australier maar eens naar de favoriete koekjes: dat zijn de TimTams. ’t Is trouwens wel mooi dat er hier twee nationale supermarktketens zijn: Coles en Woolworths en inmiddels kennen we hier ook prima verzorgde Aldi-supermarkten.

Een sport-fenomeen hier in Melbourne is de AFL, Australisch voetbal. Je hoort dan ook een team te hebben als je een beetje in wil burgeren. Nu kwamen wij terecht bij een Baptistengemeente, waarvan de voorganger Geelong-supporter was. Iedere zondag gaf hij voor de preek een korte kwinkslag over hoe goed zijn team Geelong weer gespeeld had. Zo kwam het dat ik voor Geelong koos.

Ook zijn er vele woorden hier die we alleen in Australie gebruiken. Een echte Australier is dan ook een “Fair Dinkum Aussie” en de middag wordt hier afgekort tot “arvo”. En een ambulance heet kortweg “ambo”.

Na ruim vier jaar zijn we inmiddels aardig ingeburgerd. Het feit dat ik dagelijks met Aussies werk helpt vanzelfsprekend ook behoorlijk bij het inburgeringsproces.

Dit waren zomaar wat gedachten over het inburgeren in Australie… Wat zijn jouw ervaringen als expat?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s